Fem salut

NATACIÓ TERAPÈUTICA

QUÈ ÉS?

La natació terapèutica representa una faceta de la medicina i la rehabilitació física que s’ha consolidat com una eina poderosa per al tractament i la prevenció de diverses condicions. Aprofitant les propietats úniques de l’aigua, aquest programa es dissenya per a ser altament personalitzable, adaptant-se a les necessitats específiques de cada individu i enfocant-se en el treball correctiu i preventiu.

  1. Personalització del Programa: L’objectiu primordial és adaptar el programa de natació terapèutica a les necessitats i condicions particulars de cada persona, optimitzant així els resultats i fomentant una recuperació més ràpida i efectiva.
  2. Ús de Materials Auxiliars: Per a potenciar els efectes dels exercicis, es fan servir diversos materials auxiliars com flotadors, taules, i noodles, que permeten realitzar exercicis més analítics i específics en funció de la patologia o objectius del participant.
  3. Exercicis Globals i Analítics: La varietat d’exercicis es tria cuidadosament per a tractar aspectes tant globals com específics del cos, sempre en funció de les necessitats de l’usuari.

BENEFICIS DE LA NATACIÓ TERAPÈUTICA

  1. Millora de la Circulació Sanguínia: L’activitat constant i controlada en l’aigua estimula la circulació, beneficiant a tot el sistema vascular.
  2. Fortaleix el Sistema Cardiorespiratori: La respiració i els moviments en l’aigua milloren la capacitat pulmonar i la salut cardiovascular.
  3. Correcció Postural: L’aigua permet treballar la postura amb una menor pressió sobre l’esquelet i les articulacions, ajudant a corregir desequilibris posturals.
  4. Tractament de Fenòmens Degeneratius: Les teràpies aquàtiques són especialment efectives en l’alentiment de fenòmens degeneratius relacionats amb malalties cròniques.
  5. Millora de la Propiocepció Aquàtica: El treball en aigua ajuda a millorar la consciència del propi cos, la seva posició i moviment, aspecte clau en la rehabilitació i prevenció de lesions.
  6. Efectes Calmants i Analgèsics: L’entorn aquàtic ofereix un efecte calmant natural i redueix la percepció del dolor gràcies a l’efecte analgèsic de l’aigua tèbia i la flotabilitat.

DURACIÓ DE L’ACTIVITAT

Una sessió típica de natació terapèutica té una duració de 45 minuts, encara que pot variar segons les necessitats específiques i els objectius terapèutics de cada usuari. És aconsellable realitzar aquest tipus d’activitat sota la supervisió d’un professional qualificat en teràpies aquàtiques, fisioterapeutes o instructors especialitzats en natació terapèutica.

En resum, la natació terapèutica és una proposta de rehabilitació i manteniment de la salut que combina els beneficis de l’exercici físic amb les propietats curatives de l’aigua. Aquesta activitat no només promou la recuperació física sinó que també ofereix un espai per al relaxament i el benestar emocional.